Geplaatst op Geef een reactie

Je ringsling of draagdoek zacht en soepel maken

Ringsling gemaakt van Yaro Dark Blue Butterflies draagdoek
Ringsling gemaakt van Yaro Dark Blue Butterflies draagdoek

Fluffymail!

Je hebt net een nieuwe ringsling of draagdoek besteld. Je eerste fluffymail (vakjargon voor een pakketje met een draagdoek of ringsling) komt binnen. Je bent helemaal opgewonden! Je maakt het pakketje open en haalt je nieuwe ringsling uit de verpakking. Maar dan blijkt dat je nieuwe ringsling stugger aanvoelt dan je verwacht had. Dat kan een flinke teleurstelling zijn.

Eerst wassen!

Meestal moet je dan als eerste je ringsling wassen op de hoogste aangegeven temperatuur op het waslabel. Hiermee zet de stof zich, zodat draden niet teveel meer kunnen verschuiven. Onze stoffen worden voor verwerking echter eerst gewassen (zonder wasmiddel), gedroogd en gestreken. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de ergste krimp uit de stof is.

Je kunt met onze ringslings dus meteen gaan dragen! Dat is fijn. Want door de eerste was- en strijkbeurt is meteen het proces van zachter maken al begonnen.

Dragen en gebruiken

Door veel te dragen met je ringsling zal hij zachter en soepeler worden. Het dragen zorgt ervoor dat de vezels in de stof tegen elkaar aan schuren. Dit maakt dat de stof soepel en zacht wordt.

Wil je nu dat je ringsling sneller soepel wordt, of ben je zwanger en heb je nog geen kindje om te dragen, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je ringsling (alvast) soepel te maken.

In de droger

Stop hem in de droger met een paar tennisballen erbij. Bind met een touwtje een washandje om de ringen zodat de trommel van je droger niet beschadigt. Het ronddraaien in combinatie met de tennisballen en de warmte zorgt ervoor dat de vezels in de stof gekneusd worden en dus dat de ringsling soepeler wordt.

Niet alle stoffen mogen in de droger dus let ook hierbij op je waslabel! Wol en zijde mogen bijvoorbeeld niet in de droger. Sommige mensen willen hun (dure) draagdoek liever niet in de droger stoppen omdat hij dan sneller slijt. Het stof in het zeefje zijn namelijk vezels van de stof die afgesleten zijn. Maak hierin voor jezelf dus een afweging of je dit risico wilt nemen.

Wassen en drogen

Was je ringsling gewoon nog een keer en laat hem wapperend in de wind drogen. Pas op met felle zon! Dit kan verkleuringen geven. Door het wapperen in de wind worden de vezels in de stof tegen elkaar aan gewreven. Vergelijk maar eens een handdoek die op een zonnige, windstille dag aan de lijn gedroogd is met een handdoek die op een winderige dag aan de lijn gedroogd is. Het verschil is echt verbluffend!

(Stoom)strijken

Zodra je ringsling bijna droog is kun je hem van de lijn nemen en (stoom)strijken. Let ook hierbij weer op je waslabel voor de maximale temperatuurstand van je strijkijzer. Door de warmte en de wrijving zullen de vezels in de stof soepeler worden. Ook wanneer je een hekel hebt aan strijken, moet je misschien juist je ringsling gaan strijken. Zodra je het resultaat merkt wil je je mening over strijken wellicht bijstellen.

Erop/eronder zitten en slapen

Een andere makkelijke manier om je ringsling zachter te maken is erop gaan zitten, of hem als dekentje gebruiken tijdens tv kijken. Door er steeds op te gaan zitten worden de vezels van de stof tegen elkaar gewreven. Voor extra effect kun je een donut van je ringsling maken en deze als kussentje gebruiken. Kijk bijvoorbeeld op YouTube hoe je een donut moet maken van je ringsling.

Je kunt de ringsling ook op je matras onder een hoeslaken op je bed leggen. Een paar nachten erop slapen kan goed helpen. Vooral wanneer jij of je vriend/man echte draaikonten zijn! Ook hier is de combinatie van warmte en wrijving de sleutel tot een soepelere ringsling.

Vingerhaken XL

Je kent het vast nog wel van vroeger. Vingerhaken! Dit kan in het groot ook met een ringsling. Vingerhaak (of eigenlijk armhaak) een sliert van je ringsling, trek hem weer uit elkaar en begin opnieuw. Wanneer je dit doet tijdens een middagje tv kijken of een avondje Netflixen sla je twee vliegen in één klap. In het begin krijg je er misschien een lamme arm van, maar al snel gaat het makkelijker omdat je ringsling soepeler wordt door het tegen elkaar wrijven van de stof.

Door de ringen trekken

Haal de stof van de ringsling door je ringen. Trek steeds de stof aan zoals je zou doen als je de ringsling gebruikt. Zo simuleer je veelvuldig gebruik van je ringsling. Ook hier is het de wrijving van de stof tegen de ringen die ervoor zorgt dat je ringsling soepeler wordt.

Boxraggen

Rijg de ringsling door de spijlen van de box of het kinderbedje. Trek de ringsling er weer tussenuit en begin opnieuw. Ook kun je de ringsling rond één van de spijlen (of de trapleuning) heen en weer trekken. Neem in elke hand een uiteinde van je ringsling en trek om de beurt een arm aan. De wrijving van de stof tegen de boxspijlen maakt de vezels in de stof soepeler. Dit mag je echter niet met alle stofsoorten doen! Wol en zijde worden bijvoorbeeld niet blij van deze zachtmaakmethode.

Uitlenen of op zachtmaakreis sturen

Je kunt je ringsling uitlenen. Dan kan je iemand anders al het werk voor je laten doen om de ringsling soepel te maken. Ook kun je de ringsling op een zachtmaakreisje sturen via verschillende websites of Facebookgroepen. Je bepaalt van te voren hoe lang je de doek wilt/kunt missen. Een aantal mensen gebruikt de ringsling dan een weekje, waarna hij weer doorgaat naar de volgende. Een zachtmaakreisje kan vooral handig zijn wanneer je zelf zwanger bent van je eerste kindje, maar straks na de geboorte wel een lekkere zachte ringsling wilt voor je kleine.

Veel draagplezier

Nu je ringsling met hulp van onze tips lekker soepel geworden is kun je gaan genieten van het dragen van je kindje. We hopen dat deze tips je hebben geholpen bij het zacht en soepel maken van je draagdoek of ringsling. Mocht je zelf nog een goede tip hebben voor het zacht maken van een ringsling, laat het ons dan vooral weten. Dan zetten we je tip erbij!

Veel draagplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *