Geplaatst op Geef een reactie

Keuzehulp voor het kiezen van wasbare luiers

De voordelen van wasbare luiers zijn duidelijk, maar hoe moet je kiezen? De luierwebshops hebben wel informatie, maar er is zoveel mogelijk, en je wilt niet de foute keuze maken want dat is best duur. Nu ik een paar keer mensen heb gehad die mij hebben gevraagd hoe ze het moeten aanpakken met al die bomen en dat bos, heb ik vanuit mijn ervaring met wasbaar luieren een keuzehulp opgesteld die je op weg kan helpen.

Keuzehulp schema

Hieronder een keuzehulpschema om een keuze te maken voor een wasbare luier. Lees daaronder verder om te begrijpen wat het betekent.

1: Wil je supergoedkoop (ga naar 2), of kan je wel wat geld uitgeven? (ga naar 3)
2: Wil je helemaal natuurlijk? (ga naar 4) of wil je gemakkelijk (ga naar 6)?
3: Wil je supermakkelijk (naar 5) of is lekvrij het allerbelangrijkst?(naar 6)
4: Wolbroekje of wolwrap met strikluiers.
5: Wil je makkelijk wassen (naar 7) of makkelijk drogen (naar 8)?
6: PUL overbroekje met binnenbroekje of inleggers
7: AIO
8: Pocketluier

De basis van alle luiers

Het concept van alle wasbare luiers is hetzelfde. Je hebt een vochtopneembaar gedeelte, met daaromheen een waterdichte stof wat de boel tegenhoudt voordat alle kleertjes en lakens nat worden. Dat is de basis van alle luiers.

wasbare luiers kiezen het principe van luiers

Daarbij kun je voor grote plassers nog een booster gebruiken, en als je baby drolletjes maakt kun je een papiertje er bovenop leggen.

Er zijn drie hoofdmodellen wasbare luiers.
  1. De AIO: All-In-One. Dit is één totaalconcept.
  2. De pocketluier
  3. Tweedelige luiers bestaande uit een vochtopneembare laag en een overbroekje.

Binnen deze hoofdtypen heb je allerlei mogelijkheden. Vooral de tweedelige luier heeft veel opties. Van ouderwets met een hydrofiele luier of oogjesluier en luierspeld tot prachtige bamboebroekjes waarbij het zonde is dat er een overbroekje overheen moet. Meestal werken alle binnenbroekjes met alle buitenbroekjes van ruwweg dezelfde maat. Soms zijn er luiers die alleen met hun eigen inleggers werken, als je ze moet vastklikken in hun overbroekjes. Maar verder is het eigenlijk wel inwisselbaar. When it fits, it sits!

typen luiers binnenbroekjes

Pasvorm

Dit brengt ons op het belangrijkste: pasvorm. Je hebt baby’s in allerlei vormen en maten. Of een luier goed aansluit is een kwestie van passen. Bij AIO’s en pocketluiers is de pasvorm superbelangrijk, anders heb je snel lekkage. Tweedelige luiers zijn meestal iets meer vergevingsgezind. Je kunt luiers kopen die je op maat kunt klikken met drukkertjes, zodat ze volgens de fabrikant van geboorte tot zindelijkheid passen. Ik heb gemerkt dat dit vaak niet helemaal het geval blijkt. Luiers die verkrijgbaar zijn in verschillende maten lekken meestal iets minder omdat ze beter om de bips passen. Het enige wat je kunt doen is eerst de luier van je keus eens uitproberen. Daarna kun je eventueel een grote set bestellen.

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden.
  1. Bamboe
  2. Katoen
  3. Synthetisch, vaak voor het droog aanvoelende bovenlaagje van het vochtopnemend gedeelte, en voor het buitenbroekje. Dit is een waterdicht ademend materiaal en wordt PUL genoemd.
  4. Wol (eigenlijk alleen voor overbroekjes, de zogenaamde wolbroekjes)
  5. Heel soms zijde voor boosters.
materiaal wasbare luiers

Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Bamboe neemt veel vocht op, maar slijt sneller. Katoen is sterk en zacht, maar neemt minder vocht op en droogt langzaam. Synthetisch wast makkelijk en droogt snel, maar ademt minder en is dikker. Vaak hebben luiers ook verschillende lagen op elkaar om de goede eigenschappen samen te voegen.

De keuze tussen wolbroekjes of PUL broekjes is persoonlijk. Wol is zeer ademend en is vochtafstotend, maar houdt ook een beetje vocht vast. Hierdoor is het de bedoeling dat het beddegoed droog blijft. Zeer gezond voor de babybillen, maar bij net niet goed impregneren of grote plassers heb je altijd een wat vochtig gevoel. PUL is ietwat milieuvervuilend qua productie en verwerking, maar het is zeker niet schadelijk voor de babybillen.

Hieronder het keuzeschema met voorbeelden.

Wolbroekje of wolwrap (Popolini) met strikluiers.
AIO, bijvoorbeeld Totsbots Binky of Bumgenius Elemental
PUL overbroekje (Mother Ease, Totsbots, Popolini etc etc) met binnenbroekje of inleggers (bijv. Bummi’s)
Tweedelig, bijvoorbeeld Totsbots PeeNut, Bamboozle stretch, gDiapers
Pocketluier, bijvoorbeeld Bumgenius of Pandababy.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.