Geplaatst op Geef een reactie

D R A A G – veilig en ergonomisch


De DRAAG-regel voor veilig en ergonomisch dragen.

In het Engels is er de “TICKS-rule” voor veilig en ergonomisch dragen. In het Nederlands kun je de DRAAG-regel voor veilig en ergonomisch dragen toepassen. De DRAAG-regel is een handig ezelsbruggetje. Elke letter in het woord “DRAAG” staat voor de eerste letter van een steekwoord over veilig en ergonomisch dragen. Volg de stappen die bij elke letter horen. Dan draag je je kindje veilig en ergonomisch. Of je nu draagt met een draagdoek, draagzak of ringsling. De DRAAG-regel kun je altijd toepassen. Dit ezelsbruggetje is bedacht en op papier gezet door Roosmarie Scholten van Ooiebeest en het Instituut voor Hechting. Ik deel de DRAAG-regel graag, zodat de richtlijnen bij elke dragende ouder meer bekendheid krijgen.

DRAAG: Dichtbij, Rechtop, Aangespannen, Ademweg vrij en in de Gespreide hurkhouding.

Dichtbij

Je draagt je kindje (op de buik) zo dichtbij dat je gemakkelijk een kus op het voorhoofd kan geven en goed zicht hebt op het gezicht van je kind. Niet zo hoog dat het in de weg zit, maar ook niet lager dan je borst.

Rechtop

Je kind zit altijd rechtop met het gezicht naar jou toe. Zo kan de natuurlijke houding van je kind het best gevolgd en ondersteund worden door de drager. Je wilt dat een drager qua hoogte van onder de billen tot in de nek ondersteunt, bij een ouder kind tot minimaal de oksels.

Aangespannen

Je doek of drager moet goed aangespannen zijn om je kind de juiste ondersteuning te geven. Als je licht voorover zou bukken mag het lijf van je kindje niet van je borst los komen (hoofdje wel, ondersteun het hoofd bij bukken). Niet genoeg aangespannen betekent ook minder comfort.

Ademweg vrij

Zorg er altijd voor dat de ademwegen van je kind vrij en zichtbaar zijn, de kin van je kind mag nooit op zijn/haar borst zakken. Zorg voor voldoende zuurstoftoevoer en vermijd stof rondom het gezichtje.

Gespreide hurkhouding

Je kindje zit met de knieën hoger opgetrokken dan de billen, en met de benen licht gespreid. Je kind wordt van knieholte tot knieholte ondersteunt door de drager. Dit is de natuurlijke draaghouding.

Image of Spine and Hip Placement while babywearing

Schematische afbeelding van de advieshoogte voor een draagzak en/of draagdoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *